Dag 2 på #SETT2014

Även dag 2 började med en löptur i tunnelgången på T-Centralen:

20140508-151923.jpg

Första programpunkten var Evi Kärpijoki och Robert Lindholms presentation om hur deras finska skola arbetar med Google Drive som lärplattform. De svarade direkt upp på mitt önskemål från dag ett om att involvera publiken. De byggde delar av sin presentation live och vi fick delta genom att svara på undersökningar och göra gemensamma anteckningar. Snacka om att leva som man lär.

Helt övertygande var ändå inte Google som lösning eftersom det innehöll en hel del manuell admin. Upplevelsen var också att det var väldigt textbaserat vilket bekräftades när jag misslyckades med att lägga in den här bilden i det gemensamma anteckningsdokumentet.

20140508-153320.jpg

Hela presentationen inklusive vår interaktion finns här.

Därefter tog jag en ordentlig titt i mässhallen. Tipset om att ha en tydlig agenda vad man ska titta efter stämde verkligen och ledde till många bra möten. Bland annat med en skön norrman som sa ”vi dritter i Skolverket”.

20140508-154219.jpg
UR vann min inofficiella godast godis på mässan tävling.

Finaste montern hade Skolplattformen som kombinerade gamla skolbänkar och affischer med en modern presentation.

20140508-193255.jpg

Det var mycket folk på mässan och stort tryck att komma in på föreläsningarna. Jag hade sett fram emot att lära mig hur man kan ”Jobba smart – att vara en bra lärare utan att jobba ihjäl sig” av Helena Kvarnsell. Men trots att jag var där 15 min innan och att den var i stora salen M1 fick jag inte plats. Den föreläsningens popularitet kanska säger något om vart lärarkåren befinner sig idag.

Det blev istället ytterligare en sväng i mässhallen innan jag i ännu godare tid gick och ställde mig i kö till Ann-Marie Körling som jag inte ville missa. Jag har länge inspirerats av @korlingsord på Twitter. Ann-Marie var minst lika inspirerande afk. Hon pratade om hur språket gör skillnad med roliga exempel på vad vi lärare bör och inte bör säga. Exemplena på vad vi inte bör säga var bl a: Jag hann inte. Du behöver bara göra tre! Jag ser att ni är trötta nu. De är intressanta i relation till det Anders Holmgren talade om dag ett när han gav exempel på vad elever säger när de spelar skolspelet: Måste vi kunna det här. Kommer det här på provet. Kanske är det så att både lärare och elever ibland tyvärr spelar skolspelet.

Ann-Marie omformulerade en del i läroplanen till en diskussionsfråga att använda i kollegiet: Hur möter eleven respekt för sitt arbete och sin person? Utifrån samma formulering i läroplanen påpekade hon att vi måste berätta en annan berättelse om skolan än den som syns i media just nu för att: Läraren ska utanför skolan möta respekt för sin person och sitt arbete.

Avslutningsvis tryckte hon på vikten av att involvera eleverna.

20140508-194925.jpg

Dagens sista föreläsning för mig blev ”Det är bara att Googla” av Filippa Mannerheim. Filippa påpekade att individualisering allt för ofta likställs med ensamarbete och att det sker på bekostnad av gemensamt lärande. Lärare abdikerar ur sökprocessen och hoppas att eleven ska hitta kunskaper på egen hand. Filippa föreslår istället att man ska samtals-Googla det vill säga gemensamt utforska ett område. Hon illustrerade det med en personlig berättelse om hur hon tillsammans med sin son utforskade och hittade en frågeställning med ordet potatis som utgångspunkt. Genom att skaffa sig kunskaper från man till sökordstrampoliner där det ena ordet leder till det andra.

För att summera dagen använder jag samma exit check strategi som Anders Holmgren nämnde dag ett.

Avsluta dessa meningar:

Jag tyckte bäst om…
…att min önskan om att åhörarna skulle bjudas in till interaktion besvarades redan i första föreläsningen. Härligt med någon som inte bara pratar utan gör.

Jag är inte säker på…
…att alla som behöver lyssna gör det. Vart är politikerna och journalisterna? Konstigt att teknikanvändning i skolan fortfarande till stor del känns som en gräsrotsrörelse.

Jag vill höra mer av…
…internationella talare. Det är stort intresse och besökartryck på SETT. Vart är de stora internationella namnen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>