Dag 1 på #SETT2014

Dagen började så här:

20140507-155011.jpg

Därför känndes den första föreläsningen ”Konsten att leda i nuet” av Dennis Westerberg extra relevant. Upplevelsen var nämligen han bytt ut ordet leva mot leda för att passa in i sammanhanget. Han gav en inspirerande föreläsning om hur vi genom att fokusera på en sund tanke åt gången kan leva i nuet och minska vår stress. Han menade att vi genom vårt sinne, medvetande och tankar är ansvariga för att välja om glaset är halvfullt eller halvtomt.

Kopplingen till ledarskap hängdes på i slutet genom att det handlar om att ”leda genom att förstå inre processer”.

Han gjorde även en intressant analys om varför vi tittar mer och mer på TV-serier och mindre på film. Det handlar om att vi vill ha spänningen NU och att den klassiska dramatiska berättarmallen spelat ut sin roll. Intressant att ta med sig till analyser med mina Film- och TV-produktionselever.

Därefter utlovades det forskning om införandet av lärplattform i en dansk skola. Intel och Dell snodde tyvärr halva föreläsningstiden till marknadsföring. Intel visade denna filmen om att bygga broar – bokstavligen.

Tom Rasmussen berättade sedan om hur viktigt det är att planera innan införande av 1:1 och en lärplattform. Resultat från universitetsstudien som utlovades i programmet nämndes tyvärr aldrig.

Därefter lunch. Då det är galna köer på allt i närheten av Kistamässan gick vi en bit i kylan och gjorde återbesök på en vettig bricklunchbuffé.

Efter lunch var det dags för nya lärmiljöer. De presenterades av Stephanie Hamilton från Apples huvudkontor i Cuppertino. Hon utgick forskning av Dr David Thornburg som delar in miljön i lägereldar, vattenhål, grottor och bergstoppar. Hon visade exempel på de olika miljöerna från skolor runt om i världen, bland annat YBC i Nacka och Vittra Telefonplan. Intressant att notera att även Microsoft har gjort om hela sitt kontor utifrån de miljöerna.

Stephanie visade ett vanligt klassrum som exempel och pratade om hur förlegat det var. Ändå sitter vi åhörare där i rad efter rad. Nya lärmiljöer efterfrågas på nästa års SETT.

20140507-162155.jpg

Till Anders Holmgrens föreläsning om formativ bedömning slöt vi upp i full styrka från skolan. En eloge till honom för att han engagerade åhörarna i olika diskussioner. Mer sånt!

Han levde upp till höga förväntningar. Anders menade att eleverna faller in i skolspelet eftersom de inte har makt över bedömningen. Formativ bedömning är ett sätt att ge eleverna den makten. Han framhöll också att formativ bedömning inte ska leda till överdriven användning av matriser och individuella samtal.

Presentationen innehöll en användbar mötesmodell för att komma igång med kollegialt lärande.

20140507-201932.jpg

Jag hade sett fram emot programpunkten ”Skolans nya script”. Tyvärr ställdes den in och en rektor från Åtvidabergs kommun ryckte in och talade om entreprenöriellt lärande och kontakt med yrkeslivet. Han gjorde ett bra jobb i uppförsbacken. Största behållningen var uppmaningen att inte sitta i massa möten utan att göra.

Patrik Hernvall blev en bra avslutning på dagen. Han la sig på rätt nivå för oss trötta mötesdeltagare och gav en personlig reflektion över 20 år med Internet i skolan. Starten markerades av Carl Bildts mejl till Bill Clinton 4 februari 1994. Presentationen innehöll den radikala idén att ersätta alla ämnen med ett – ”kommunikation”.

Klockan hann bli över fem innan jag hörde PISA nämnas första gången.

För att summera dagen använder jag en exit check strategi som Anders Holmgren nämnde.

Avsluta dessa meningar:

Jag tyckte bäst om…
…att Anders Holmgren gav mig bättre förståelse för formativ bedömning och tankar om hur det kan implementeras.

Jag är inte säker på…
…det som flera talare nämner att man inte ska föra in teknik för tekniken skull. Jag tycker att det dels finns en demokratisk anledning till 1:1 plus att tillgången till teknik är en förutsättning för att utveckla digital kompetens. Har man pedagogikiska tankar på plats innan är det toppen men jag tror också det kan växa fram under införande.

Jag vill göra mer av…
…interaktion. Mässan borde leva som den lär och erbjuda fler möjligheter än att låta besökare sitta som passiva mottagare.

20140507-203542.jpg
Mässan hade samma pappmuggar som vi har på skolan vilket gjorde en hemmastadd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>