Gör film med webbkameran

De flesta bärbara datorer är utrustade med en webbkamera. Den är ett ofta bortglömt men lysande verktyg som eleven kan lösa skoluppgifter med. Metoden som beskrivs nedan lämpar sig för de flesta ämnen både i grundskolan och gymnasiet. Den går att arbeta med både individuellt och i grupp.

Pågående arbete med webbkameran.

Pågående arbete med webbkameran.

Idéns ursprung är SVTs webbproduktion Film på Minuten.

Stillbild ur Hajen från SVTs Film på Minuten.

Stillbild ur Hajen från SVTs Film på Minuten.

Istället för att flytta runt kameran arbetar eleverna med att flytta in föremål framför kameran. Det gör att de kan arbeta i klassrummet och att man som lärare är tillgänglig för handledning och bedömning. Metoden lämpar sig för att skapa en egen berättelse, göra tolkningar av andras berättelser eller förklara och presentera arbeten. Vad man väljer att ta in framför kameran beror helt på vad man vill berätta. I min inspelade flipp nedan är det, i likhet med SVTs produktion, urklippta figurer monterade på blompinnar som hålls in framför en utskriven bakgrund. Men man kan självklart ta in hela föremål eller andra saker som passar det man vill berätta.

Här visar jag hur eleverna kan arbeta i programmet Movie Maker men metoden funkar i alla filmredigeringsprogram som kan spela in med webbkameran.

Som lärare kan det vara bra att ha följande material tillgängligt för eleverna.

  • Sax
  • Lim
  • Tejp
  • Kartong
  • Blompinnar
  • Gamla magasin
  • Tidskriftsamlare (att samla material i mellan lektioner + ett användningsområde som visas i flippen)

Att arbeta med film ger eleven multimodala möjligheter och därigenom kan vi tillgodose individuella förutsättningar och behov.

Vill man fördjupa sig i teori så är det användbart att knyta arbetsmetoden till den modell med transformationscykler som Staffan Selander tagit fram.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>