**! Two stars and a wish

Metoden two stars and a wish nämns ofta i samband med formativ bedömning. Den går att använda som lärare, samt för kamratbedömning och självbedömning.

Metoden innebär att man nämner två positiva saker att lära av och en sak att utveckla.

Att det är det positiva som får ta störst plats är viktigt. Det kan knytas till Hattie som i Synligt lärande för lärare (s. 65) menar att vi kan motverka elevers självhandikapp genom att skapa framgång i lärandet. Daniel Kahneman skriver i Tänka snabbt och långsamt att ”jaget är mer motiverat att undvika negativa självbilder än att bejaka goda” (Kahneman 2013, s. 337). Genom att använda two stars and a wish kan vi skapa framgång i lärandet och undvika att ge eleven en negativ självbild.

Bedömning av blogginlägget:

* Bra att det är kortfattat vilket passar bloggformatet.
* Toppen att du gör egna kopplingar till litteratur.
! Det hade varit användbart med egna erfareheter om metoden.

Tack för feed-back. Jag har inte använt metoden så länge men jag tycker mig se att eleverna tar till sig feed-backen mer och hänvisar till mina kommentarer i större utsträckning än tidigare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>