Kategoriarkiv: På riktigt

Sen att förvärva Värvet

Har börjat 2014 med att lyssna ikapp podcastserien Värvet. Nackdel med att vara sen är känslan att ha missat något. Fördel är att det finns massor att lyssna på.

Det har säkerligen skrivits mycket om Värvet. En egen tanke om vad som gör det bra är.

Programledaren Kristoffer Triumf inleder första avsnittet med att outa sina tillkortakommanden. Han är genomgående öppen med fel och brister vilket även gästerna är. Ebbot Lundberg går så långt att han ber att få ta om hela intervjun eftersom han inte tycker det blev bra. Petter berättar om låtar han inte tyckte blev bra. Samtidigt vågar gäster också vara stolta och nöjda med det de gjort bra. Kombinationen landar i en härlig ärlighet.

Gästerna vågar prata om klasstillhörighet, vilka förutsättningar de gett dem och hur det påverkat dem. Att lyfta klassfrågan kan förhoppningsvis i förlängningen motverka segregation.

Kristoffer frågar flera gäster vad de tjänar. I ett kapitalistiskt samhälle där pengar används som främsta incitament är det viktigt att vara öppen med förutsättningarna. Det blir mer solidariskt än att mörka sin inkomst.

Med avstamp i Värvet ska jag göra en podcastserie med mina elever.

E-sport i skolan

Jag har tittat en del på e-sport på SVT-play under senaste året och fascineras över i vilket rasande tempo sporten utvecklas till en storskalig publikupplevelse. En av mina projektarbeteselever gjorde också en dokumentärfilm om e-sport.

När vi senast hade en gemensam aktivitetsdag med skolan gick några elever istället till ett spelställe och lade upp en bild på datorskärmen med den tag vi uppmuntrat eleverna att använda under dagen på Instagram :-)

I Elza Dunkels bok Vad gör unga på nätet? citeras en engelsk lärare som säger ”Vi måste få fler tjejer att spela World of Warcraft”.

Datorspel kan utveckla en rad viktiga förmågor som språk, kommunikation, samarbete, logiskt tänkande, uthållighet , kreativitet m.fl. När man ser spelandet i SVTs inramning förstår man att det kommer att vara en ännu större del i framtidens samhälle.

Jag tror det är dags att vi ger eleverna ordentligt med resurser och utrymme för att vidareutveckla sitt intresse gemensamt i skolan istället för bara på närliggande kostsamma spelställen eller i hemmet. När många skolor nu går från datorsalar till bärbart borde en sal kunna få vara kvar och uppdateras av eleverna.

Pasi Sahlberg skriver i Lärdomar från den finska skolan att ”ungdoms- och idrottsföreningar spelar en viktig roll och erbjuder ungdomar möjlighet att delta i aktiviteter som stöder deras allmänna lärande och växande” (2012, s. 102)

#jobbdagboken

Ulf Malmros har ett fantastiskt Instagramkonto (@umalmros) där han dagligen skriver om arbetet med filmen ”Min Så Kallade Pappa” under taggen #filmdagboken. Han uttrycker sig otroligt positivt och engagerande.

Detta är en guldgruva för mig som är lärare i Film- och TV-produktion.

Tänk om fler yrkesverksamma kunde göra samma sak. Ta en bild och berätta vad de gör på jobbet då och då. Det skulle kunna bli en lysande möjlighet att föra eleven närmre yrkeslivet i en bekant kanal.

Mitt förslag är att vi alla uppmanar vänner att göra detta och tagga med #jobbdagboken.

Tack Ulf!

20130605-160321.jpg