Kategoriarkiv: 1:1

Flipped Classroom

Jag har själv mycket goda erfarenheter av att arbeta med flipped classroom. Här går jag igenom några tekniker man kan använda för att spela in flippar.

Först en kort summering av vad flipped classroom är.

20140225-204818.jpg

Genom att spela in genomgångar kan man flytta ut dem från klassrummet och på så sätt frigöra tid för att arbeta tillsammans med eleverna under lektionstiden. Metoden introduceras i boken Flip Your Classroom av Jonathan Bergmann och Aaron Sams. De kommer i Juni 2014 ut med sin nästa bok Flipped Learning.

Steg 1 är hitta inspelningstekniker som passar för det man vill gå igenom. Nedan har jag gjort filmer som demonstrerar fyra olika tekniker.

Steg 2 är att publicera. Jag förordar att man skaffar sig ett YouTube-konto och gör i ordning en egen kanal (Här hittar du min kanal). Fördelarna är många:

  • Integrering med andra plattformar och möjlighet att bädda in filmklipp (som jag gjort nedan)
  • Statistik som visar hur många som har tittat
  • Möjlighet att kommentera
  • Möjlighet att texta
  • Möjlighet att lägga in annoteringar i efterhand
  • Olika filter och förbättringsmöjligheter
  • Möjlighet att vara offentlig eller privat (använd då alternativet olistad)

Steg 3 (som är det viktigaste och tyvärr inte redogörs här) är att fylla den lektionstid man nu frigjort med kreativa utvecklande övningar.

Inspelningstekniker

Filma med datorns webbkamera. Metoden lämpar sig för att filma sig själv exempelvis som här framför white-boarden.

Filma det som händer på datorns skärm (här med hjälp av programmet Adobe Captivate). Metoden lämpar sig för att exempelvis gå igenom en PPT-presentation eller förklara hur ett program fungerar.

Två olika sätt att filma sina händer med mobilen. Metoden används framgångsrikt av Daniel Barker för att visa exempelvis matematiska uträkningar.

Uppifrån

Framifrån med hjälp av ett legostativ.

 

1:1 en fråga om demokrati inte pedagogik

Alla elever måste idag ha möjlighet att delta digitalt för att gymnasiet ska kunna följa läroplanen och utveckla goda samhällsmedborgare. Alla gymnasieskolor bör därför införa 1:1 av demokratiska själ.

Det ska inte blandas ihop med pedagogik där den bästa lösningen ibland är 1:1, ibland 1:5, ibland 0:23…